Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kültürel ve tarihi restorasyon çalışmalarını inceledi.
Haberde, İBB'nin çalışmalarının "dünyanın en çok ziyaret edilen şehrinin daha önce gözden kaçan katmanlarını ortaya çıkardığı" belirtildi.
"İstanbul'un kültürel ruhunu kurtarma planı" başlıklı yazıda BBC, İBB'nin 2019'da başlattığı kapsamlı restorasyon çalışmasıyla İstanbul'daki tarihi ve kültürel zenginliklerin erişilebilir hale getirildiğine işaret etti.
150 kişilik kütüphanesi, sergi alanı, bahçe kafesi ve seyir terasıyla bir kültür merkezine dönüştürülen Fatih'teki Bulgur Palas, bu restorasyon çalışmalarına örnek olarak gösterildi.
Ayrıca İstiklal Caddesi'nde uzun süredir metruk halde duran tarihi Botter Apartmanı'nın da 2021'de başlayan restorasyonunun 2023'te tamamlandığına, binanın sanat ve tasarım merkezine dönüştürüldüğüne dikkat çekildi.
Bulgur Palas ve Botter Apartmanı'nın "İstanbul'da Bizans dönemi surlarından geç Osmanlı dönemi fabrikalarına kadar daha önce erişilemeyen ve son 5 yıldır halka açılan onlarca yerden biri olduğu" belirtildi.
Restorasyon projesinin başını çeken isimlerden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat'ın şu yorumu da paylaşıldı:
İstanbul tek bir fotoğraf karesine sığmaz; kentin neresine giderseniz gidin bu küçük cevherleri bulabilirsiniz.
Polat, restorasyonlarla İstanbul'da yeni kamusal alanlar yaratmanın yanı sıra deprem ve kentsel gelişim riski altındaki ihmal edilmiş tarihi alanlara taze bir soluk getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
BBC, bu projelerin turizm gelirlerini artırma hedefiyle yapıldığına da dikkat çekti. Haberde, geçen yıl İstanbul'a 20,2 milyon yabancı turistin geldiği, bu rakamın 2022'ye kıyasla yüzde 26'lık bir artışa işaret ettiği belirtildi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği de (TÜRSAB) 2023 için 20 milyon turist hedefi koyduklarını söylemişti.
Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı gibi popüler yerlerde sık sık uzun kuyruklar oluştuğu ifade edildi.
Seyahat şirketi İstanbul Tur Stüdyo'nun kurucusu Sinan Sökmen de "Turistler hep aynı yerlere gitme eğiliminde, bu da dünyanın her yerinde sorun yaratabilir. Yenilenen ek simge yapılar turizmi daha farklı yerlere yayma potansiyeline sahip" dedi.
Diğer yandan İBB'nin restorasyon çalışmalarının bazı kesimlerden eleştiri aldığına da dikkat çekildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Gülsün Tanyeli, "Endüstriyel alandaki mirasa sadece yapıyı korumak açısından değer veriliyor" dedi.
Hasanpaşa Gazhanesi'nin Müze Gazhane olarak restore edilmesi projesinde çalışan akademisyen, bu eski alanların kentin kültürel ve tarihi dokusuna nasıl uyum sağladığının ziyaretçilere tam olarak aktarılamadığını belirtti.
İnceleme, Polat'ın şu yorumlarıyla noktalandı:
İstanbul'un tarihi en büyük hazinesidir. Bu mirası koruyarak ve herkesin günlük yaşamında deneyimlemesini mümkün kılarak İstanbul'un daha da çok sevilmesini sağlayacağımıza inanıyoruz.-Independent