Türk Çin Kültür Derneği, Çinlilerin son dönemde çeşitli alanlarda hızlanan yatırım ve iş birliği ataklarını araştırdı. Dernek Ajans Press’in 2024 Mayıs-Temmuz aylarını içeren yazılı basın kupürlerinden tüm yatırım projelerini araştırdı. Biz de bu bilgiler içinde yer alan turizmle ilgili kısımları şöyle derledik:
Çin’de Miniatürk açılıyor: Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) Çin’in Qingdao kentindeki SCO-DA (ŞİÖ Ticari İşbirliği Tanıtım Alanı) yöneticileri İstanbul’da Türk firmalarıyla işbirliği anlaşmaları imzaladı. SCO-DA’nın toplamda 17,5 milyon metrekarelik alanında 20 ülke için özel bölüm tasarlanıyor. Anlaşmalardan biri bu bölümde Türkiye Milli Tanıtım ve Sergi Salonu’nun açılmasını içeriyor. Özel alanda Türkiye’nin tarihi ve turistik mekânlarının tanıtılacağı Miniatürk de açılacak. Türkiye bölümünde hem ülkemiz tanıtılacak hem otantik ürünlerimiz satılacak hem de Qingdao ‘dan Türkiye’ye yatırım çekmek için lobicilik de yapılacağı belirtiliyor.
Çin'in Taiyuan şehrinden Ekolojik Kültür turizmi gösteri bölgesi parti çalışma komitesi sekreter yardımcısı başkanlığında 10 kişilik heyet, Kapadokya’da yatırım için nabız yokladı. Çinliler Avanos ilçesinde yatırım yapmayı planlıyor. Çin’den gelen 15 kişilik tur operatörü heyeti, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek Çin ve Antalya arasında hava köprüsü kurularak doğrudan seferlerin başlatılması gerektiğini bu konuda iş birliğine açık olduklarını söylediler.
Çin'in en büyük havayollarından China Southern, Air China, China Eastern Airlines ve Covid-19 döneminde uçuşlarına ara veren Sichuan Airlines İstanbul’dan Çin seferlerine başladı. Önümüzdeki günlerde Hainan Airlines ve Air Makao’nun da Türkiye’den uçuş başlatma planları bulunuyor. İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA, Sichuan Havayolları ve Sichuan Havalimanlarıyla iş birliği anlaşması imzaladı. İGA yönetimi geçen yıl ülkemize yaklaşık 220 bin Çinli turist havalimanımızdan giriş yaptığını, önümüzdeki 2-3 yıl içinde Türkiye'ye Çin'den gelen turist sayısında 1 milyona ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.
İpek Yolu Şehirleri Turizm İttifakı üyeleri, ilk kez yurtdışına taşınan İstanbul’daki toplantıda buluştu. İpek Yolu Şehirleri Uluslararası Turizm İttifakı Konferansı’nın (ITASRC) üyelerinin toplantısına İBB ve Visit Istanbul ev sahipliği yaptı. Bu buluşmada Çinli turist sayısının yıl sonunda 130 milyonu aşabileceği, geçen yıl yurt dışında toplam 196 milyar dolarlık harcama yapıldığı ve Türkiye’nin ortaya çıkan bu pazardan yararlanması gerektiği vurgulandı.
Çin’de 5 milyonu aşkın takipçisi bulunan sosyal medya fenomeni Dahu ve Aıxia ailesi, Gülbirlik ve Rosense'nin misafiri olarak Isparta’yı ziyaret etti. Isparta’dan canlı yayın yapan fenomenler, gül hasadını tanıtıp Çinli turistleri Isparta’ya gelmeye davet etti.