Dünya turizminde belli bir ağırlığı olan Çinli turistler, geçen hafta Londra'da düzenlenen WTM’de (Dünya Seyahat Pazarı) tartışılan en sıcak konular arasındaydı.
www.turkiyeturizmansiklopedisi.com, WTM’de gerçekleşen panellerde Çinli turistlerle ilgili yapılan saptama ve açıklanan raporları inceledi. Raporlara göre uzmanlar, 2024 yılında yaklaşık 130 milyon Çinli gezginin yurt dışına seyahat edeceğini tahmin ediyor. Konuyu ülkemiz açısından incelediğimizde; bu yılın Ocak-Eylül döneminde Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının bir önceki yılın aynı döneminden yüzde 84’lük artışla 312 bin olarak gerçekleştiğini görüyoruz.
Türkiye’deki tüm turizm paydaşları önümüzdeki yıl daha fazla Çinli turisti ülkemizde ağırlamak istediklerini dile getiriyor. Bu noktada onlara tanıtım yapmak için hangi kanallardan ulaşılması gerektiği önem taşıyor. WTM’de açıklanan “Çinli Turistlerin Gidecekleri Destinasyonları Seçerken Baktıkları Kanallar” başlıklı araştırmayı inceledik. Söz konusu araştırmada Çinlilerin en çok baktıkları kanallar listesinde Xiaohongshu (küçük kırmızı kitap), Douyin ve Ctrip'in ilk üç sırada olduğunu görüyoruz. www.turkiyeturizmansiklopedisi.com olarak, doğru kanallarda, doğru tanıtım yapmak isteyen turizm paydaşları için Çin’in önde gelen kanal ve platformlarını araştırdık.
Çin'de OTA pazarının büyüklüğü
Araştırmalardan derlediğimiz bilgilere göre, Çinli tüketiciler yurtdışı tatil yerini belirlerken ağırlıklı olarak ülkelerindeki Online Seyahat Acentelerine (OTA) bakıyor. Çin, dünyanın ikinci OTA pazarına sahip. Ülkenin OTA pazarı hacminin 2024 yılı sonunda 91,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Tüketicilerin Online Seyahat Acentelerine (OTA) olan talebinin giderek artıyor. Bunun Çin OTA pazarı hacmini 2029 yılına kadar 185 milyar doları aşmasına yol açacağı tahmin ediliyor. Bu durumda ülkemize gelecek Çinli turist sayısını arttırmak adına, doğru tanıtımın doğru kanalda yapılması önem kazanıyor. WTM’de açıklanan “Çinli Turistlerin Gidecekleri Destinasyonları Seçerken Baktıkları Kanallar” başlıklı araştırmayı incelediğimizde ilk üç sırada Xiaohongshu, Douyin ve Ctrip'in olduğunu görüyoruz. Hem Çin’in bu kanalları hem de diğer kanal/platformları hakkında derlediğimiz bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
“Küçük Kırmızı Kitap”
Xiaohongshu: Çince “küçük kırmızı kitap” anlamına gelen kısaca RED veya REDnote olarak da bilinen sosyal medya ve e-ticaret platformu aynı zamanda “Çin Instagram”ı olarak da tanınıyor. Çinli turistler gezip gördükleri yerler hakkındaki metin ve görselleri paylaşıyor. Aylık aktif kullanıcı sayısı 300 milyonu aşıyor.
Douyin: Çin'deki en popüler kısa video uygulaması olup, Bytedance'a ait TikTok'un Çince versiyonudur. Marka görünürlüğünü arttırıp, Çinli tüketicilere ulaşmak isteyen girişimciler Çin’de en çok indirilen video paylaşım platformu Douyin’den yararlanıyor. Aylık aktif kullanıcı sayısı 746 milyonu aşıyor.
Ctrip: ABD'de Trip.com'u ve İngiltere'de Skyscanner'ı satın alan şirket yönetiminin Çin ve Güney Asya'daki kullanıcı sayısı 400 milyonu aşıyor. Çin'in önde gelen OTA’sıdır dünya çapında 5 bini aşkın otele rezervasyonu, uçak biletleri ve tatil paketleri gibi seyahat hizmetleri sunuyor.
WeChat: Tencent bünyesindeki WeChat, WhatsApp'ın Çince karşılığı olarak 2011 yılında Mandarin dilinde 'mikro mesaj' anlamına gelen “Weixin” adıyla piyasaya sürüldü. Hizmete basit bir mesajlaşma platformu olarak başladı, sonra mini programları sayesinde büyüdü. Akıllı telefon sahibi Çinlilerin ödemelerde de kullandığı WeChat ana ekran haline geldi ve kullanıcı sayısını çoğu Çin’de olmak üzere 1,33 milyar kişiye ulaştırdı.
Weibo: Çin’in X’i (Twitter) olarak adlandırılıyor, sadece bir mikroblog sitesi değil; aynı zamanda haberlerden eğlenceye, e-ticaretten toplumsal hareketlere kadar geniş bir yelpazede içerik ve etkileşim sunuyor. Aylık aktif kullanıcı sayısı 600 milyonu aşıyor.
Bilili: Çin’in çevrimiçi video paylaşım platformudur, YouTube'un Çin versiyonu olarak biliniyor. Aylık aktif kullanıcı sayısı, 28,5 milyonu ücretli olmak üzere toplamda 332 milyonu aşıyor. Günlük 4 milyar video görüntülemesiyle Çin'deki en popüler platformlardan biri haline geldi.
Mafengwo: İlk bakışta Çin'deki popüler sosyal medya platformları gibi görünüyor. Ancak odak noktası, kullanıcıların seyahat deneyimlerini, ziyaret ettikleri aynı yerleri ziyaret etmeyi planlayan diğer kişilerle paylaşmalar oluşturuyor. Seyahat acenteleri, tek başına seyahat edenler, amatör blog yazarları ve turizm meraklılarından oluşan, 120 milyonu aşkın kullanıcıya sahip çevrimiçi topluluğa dönüştü.