Dünyanın lider ağ ve sistem çözümleri şirketi Cisco, 2022 ve sonrasında önemli etki yaratması beklenen en büyük teknoloji trendlerini duyurdu.
PANDEMİ nedeniyle iş, eğitim, sağlık ve daha birçok sektörde teknoloji odağında çokça değişikliğin yaşandığı bir yıl daha geride kaldı. Teknoloji gibi yüksek tempolu ve sürekli değişen bir sektör hem kendi içinde hem de etkilediği ya da ana oyuncusu olduğu sektörlerde yenilikler sağlamaya devam edecek gibi duruyor. Cisco da 2022 ve sonrasında önemli etki yaratması beklenen en büyük teknoloji trendlerini duyurdu. 2022 trendlerini yorumlayan CISCO Orta Doğu ve Afrika CTO'su Osama Al-Zoubi şunları söyledi: "Teknoloji sürekli heyecan verici yönlerde gelişip ilerliyor. Sektörün tüketicilerin ihtiyaçlarına ayak uydurmak için nasıl değiştiğini inceleyerek 2022'de hangi trendleri göreceğimizi belirledik."
Tahmin: Herkes için kapsayıcı bir gelecek yaratmak istiyorsak, tasarımdan geliştirmeye kadar etik, sorumlu ve açıklanabilir yapay zeka, dünya genelindeki kuruluşların ve hükümetlerin birinci önceliği olacak
Üretilen uç miktarlarda veri halihazırda insan ölçeğini geçmiş olsa da bu verilerin "akıllı" bir şekilde ve bazı durumlarda gerçek zamanlı olarak işlenmesi gerekiyor. Makine öğrenmesi (ML) ve yapay zeka (AI) tam da bu senaryoda ön plana çıkacak. Karşımızdaki zorluk ise bununla ilişkili mülkiyet, egemenlik, gizlilik ve uygunluk konuları. Ayrıca anında bilgi sağlamak için kullanılan yapay zekanın içinde kendiliğinden gelen önyargıların olması durumunda, sağlanan bilgiler de kusurlu olacaktır.
Bu durum yapay zekanın etik, sorumlu ve açıklanabilir olmasını gerekli kılıyor. Bilgilerin nasıl üretildiğinin sistemi kullanan herkesçe anlaşılması için yapay zekanın şeffaf olması gerekir. Yapay zekanın ömür döngüsünün tasarım, geliştirme ve uygulanma dahil olmak üzere tüm yönlerinde şeffaflık mevcut olmalıdır.
Tahmin: Veri akını, veri çekimi ve tahmine dayalı bilgilere olan ihtiyaç, Uç Noktaları yeni uygulama geliştirme ve deneyim paradigmalarına doğru yönlendirecek
Modern işletmeler, yarattıkları, bağlandıkları ve kullandıkları iş uygulamalarıyla tanımlanır. Bunun sonucunda uygulamalar ister son kullanıcılara hizmet sağlasın ister işletmeler arası hizmetlere ve hatta makineler arası bağlantılara odaklansın, işletmelerin sınır çizgisi haline gelecek.
Farklı türlerde uygulamalar arasında gerçekleşen iş etkileşimleri, sürekli büyüyen bir veri havuzu yaratacak. Her etkileşim her yönüyle ilave veriler üreterek tahmine dayalı bilgiler sağlayacak. Tahmine dayalı bilgilerle, verilerin bazı kullanım senaryolarında merkezi bir veri depolama ortamına kayma olasılığı artacak. Başka kullanım senaryolarında ise, makine öğrenmesi ve diğer olanaklar kapsamında bazı verilerin Uç Noktada önceden işlenmesi gerekecek.
Tahmin: İnovasyon ve işin geleceği, uygulama odaklı bir dünyada verinin gücünün harekete geçirilmesiyle yakından ilişkili
Verilerden bağlama dayalı iş bilgilerinin üretilmesini sağlamanın ötesinde, ekipler birçok karmaşık durumu daha iyi otomatikleştirerek, sonunda otomatik kendini düzeltme sürecine geçecek. Gelecekte olması öngörülen bu duruma ulaşmak için uygulamaların geliştirmeden çalıştırma süresine kadar kesintisiz bir güvenlik ve otomatik, gözlemlenebilir ve API (Uygulama Programlama Arayüzü) öncelikli bir yaklaşımla oluşturulması gereklidir. Şirketler, sağlayıcı veya kaynağa bakılmaksızın API'ları tespit etme, denetleme ve yönetme olanağına sahip olacak.
Tahmin: Metaverse ancak tahmine dayalı veriler ve kesintisiz bir internet erişiminin sağlanmasıyla hayata geçirilecek ve teknolojiye erişim her zaman ve her yerde mümkün olacak
Kablosuz bağlantı ve iletişim trendinin devam edeceğinden şüphe yok. Cihazları kablosuz kullanmanın tek başına sağladığı kolaylık dahi, hem belirli bir yere bağlı olmayan, hem de daha düşük düzeyde hareketli kullanıcılar için yadsınamaz bir gerçek.
Her zaman etkin olan bu internet bağlantısı, özellikle büyük şehirlerin dışında herkese uygun işler yaratarak modern ekonomiye daha eşitlikçi erişim yoluyla sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin hafifletilmesine daha fazla katkı sağlayacak. Bunu diğer bir anlamı da, kablosuz bağlantının kesilmesi veya duraklaması halinde faaliyetlerin durma noktasına gelmeyecek olmasıdır. Gelecek için uygun maliyetli, her yerden erişilebilen, güvenilir ve her zaman etkin internet bağlantısı gerekiyor. Kesintisiz internet hizmetlerinin sunulduğu bir gelecek için her hücresel ağ ve Wi-Fi nesli ile yakında kullanıma sunulacak LEO uydu kümeleri ve daha fazlası arasında yapay zeka destekli kesintisiz bağlantı sağlayan bir erişim heterojenliği gereklidir.
Tahmin: Kuantum bilişim, iletişim ve güvenlik, daha hızlı ve daha güvenli bir geleceğe katkı sağlayacak
Kuantum bilişim ve güvenlik, ses ve veri aktarımı için bit ve bayt aktaran klasik bilgisayar ağlarına kıyasla, farklı cihazlar arasında çok daha farklı bir biçimde bağlantı sağlayacak. Kuantum teknolojisinin temelinde yatan, kuantum fiziğinde açıklanamayan bir durum olarak, parçacıklar arasında parçacıkların durumlarını paylaşmasına olanak tanıyan kuantum dolanıklıktır. Kuantum ağlar söz konusu olduğunda, bu durum bilgi paylaşmak veya iletmek için kullanılabilir. Daha küçük kuantum bilgisayarları bir araya getirerek çok büyük bir kuantum bilgisayar yaratma olanağı oldukça cazip görünmektedir.
Kuantum ağlar, dijital cihazlar arasında yeni bir tür güvenli bağlantı sağlayarak, bu cihazların kötü amaçlı olarak ele geçirilmesini imkansız hale getirebilir. Kuantum bilişim sayesinde hatalara karşı korumalı bu tür bir güvenliğin elde edilebilir olması, finansal işlemlerde dolandırıcılığa karşı daha iyi bir koruma sağlayabilecektir. Bunun yanında, daha yüksek kaliteli bu bağlantı güvenliği, ses ve veri iletişimini her türlü girişim ve gözetleme saldırısına karşı koruyabilir. Tüm bu olasılıklar, günümüzde bildiğimiz ve kullandığımız interneti yeniden şekillendirecektir.