Yükleniyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimize 8.937 yatağa sahip 47 yeni otel daha geliyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimize 8.937 yatağa sahip 47 yeni otel daha geliyor

Dergimizin ağustos sayısında “yeni otel yatırımları” araştırmasına konu olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde 8.937 yatak kapasitesine sahip 47 yeni otel daha hizmete girecek. Temmuz ayında son güncellemelerini yaptığımız araştırmaya göre, 47 otelin 28 adeti bu yıl içerisinde, 19 adeti ise 2024 yılı ve sonrasında misafirlerini kabul etmeye başlayacak. Bu tesislerin 21 adeti 5 yıldız, 15 adeti 4 yıldız, 8 adeti 3 yıldız ve 3 adeti butik otel kategorisinde olacak.


Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz, kültür turizmi, gastronomi turizmi ve kış turizmi kategorilerinde hem yurt içi hem de yurt dışı turistlere ev sahipliği yapıyor. Doğu Anadolu Bölgemiz, bünyesinde barındırdığı Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Tunceli, Kars, Iğdır, Ardahan, Van, Bingöl, Hakkari, Bitlis, Ağrı ve Muş şehirleriyle adından söz ettirirken; Güneydoğu Anadolu Bölgemiz Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Adıyaman, Siirt, Mardin, Kilis ve Şırnak ile misafirlerini ağırlıyor. Ancak ne yazık ki Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6'lık Kahramanmaraş depremi sonrası 11 ilimiz ağır hasar aldı. Bu iller arasında Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adana dışında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimiz sınırları içinde kalan Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ bulunuyor. Bu vesile ile ağır hasar alan bu şehirlerimizde yaşamlarını sürdürmeye çalışan tüm depremzedelere tekrar geçmiş olsun dileklerimizi ve taziyelerimizi iletiyoruz. Elbette yaşanan deprem felaketi turizm projeleri bağlamında da bir duraksamaya sebep oldu. Denetimsiz yapılaşma, imar affı gibi nedenlerle yıkılan ve hasar alan oteller ve can kayıplarımız oldu. Yapımı devam eden yeni otel projeleri beklemeye alındı. Tarihi eserlerin restorasyonuna gidildi. Şu anda devam eden yatırımlarda, en genel ve yatırımların bekletilmesine sebep olan sorun ise bankaların yatırımlar için kredi vermeyi zorlaştırmaları olarak gündemde yerini aldı. Kredi almak için bekleyen yatırımcılar otellerin açılışlarını da belirsiz bir tarihe ertelemek durumunda kalıyorlar. Bununla birlikte son güncellemelerini yaptığımız, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde yapımı devam eden ve yapılacak turizm yatırımlarını, projeler dosyamız olarak hazırladık.


2023 ile 2024 ve sonrasında toplam 47 yeni otel yatırımı gerçekleştirilecek

Son güncellemelerini yaptığımız Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri yeni otel projeleri araştırmasına göre, 2023 ile 2024 ve sonrasında toplam 47 yeni otel yatırımı gerçekleştirilecek. Bu otellerin 21’i 5 yıldız; 15’i 4 yıldız, 8’i 3 yıldız, 3’ü ise butik otel sınıfında bulunuyor. Bu tesislerle bölgeye 8 bin 937 yatak daha kazandırılmış olacak.


2023 yılında açılacak otel sayıları baz alındığında, bölgede yer alan illerimizden Van ve Kars 5’er otel ile ilk sırayı paylaşıyor

2023 yılında açılacak otel sayıları baz alındığında, bölgede yer alan illerimizden Van ve Kars 5’er otel ile ilk sırayı paylaşıyor. Bu şehirlerimizi 3’er otel ile Mardin ve Tunceli takip ediyor. Bu şehirleri ise Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Şanlıurfa ve Şırnak 2’şer tesis ile izliyor. Batman ve Hakkari 1’er otel ile son sırada yer alıyorlar. Yatak sayıları bakımından Kars 944 yatak ile ilk sırada yer alıyor. Onu 656 yatak ile Van takip ediyor. Bu illerimizi sırasıyla; Erzurum 530 yatak, Mardin 520 yatak, Gaziantep 43 yatak, Şanlıurfa 410 yatak, Şırnak 360 yatak, Diyarbakır ve Batman 240’ar yatak, Tunceli 156 yatak ve Hakkari 126 yatak ile izliyor.


2024 yılı ve sonrası için yatak sayıları ölçüt alındığında Van ilimiz 1.171 yatak ile birinci sıraya yerleşiyor

2024 yılı ve sonrasında hizmete girecek otel sayıları bakımından yine Kars ve Van illerimiz 4’er tesis ile ilk sırada yer alıyorlar. Bu iki ilimizi 3 otel ile Şanlıurfa izliyor. Diyarbakır ve Erzurum 2’şer otel, Elazığ, Gaziantep, Mardin ve Şırnak illerimiz ise 1’er otel ile sıralamadaki yerlerini alıyorlar. Yatak sayıları ölçüt alındığında Van ilimiz 1.171 yatak ile birinci sıraya yerleşiyor. Bu şehrimizi 717 yatak ile Kars izliyor. Bu şehirlerimizi sırasıyla; Şanlıurfa 618 yatak, Diyarbakır 437 yatak, Elazığ 284 yatak, Mardin 226 yatak, Erzurum 208 yatak ve Şırnak 180 yatak ile takip ediyor.

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.