Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimize yönelik yaptığımız “yeni otel yatırımları” araştırmasına göre toplamda 8.773 yatak kapasitesine sahip 47 yeni otel daha sektördeki yerini alacak. Ağustos ayında son güncellemelerini yaptığımız araştırmaya göre, 47 otelin 25 adeti (10 adeti yılın ilk yarısında açıldı) bu yıl içerisinde, 22 adeti ise 2025 yılında hizmet vermeye başlayacak. Bu tesislerin 14 adeti 5 yıldız, 24 adeti 4 yıldız, 8 adeti 3 yıldız ve 1 adeti ise butik otel sınıfında olacak.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri, Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin yoğunlaştığı, doğal güzellikleriyle göz kamaştıran ve büyük bir turizm potansiyeline sahip bölgeler olarak konumlanarak hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Tarihi ve kültürel zenginlikler olarak sayabileceğimiz; Mezopotamya'nın Kalbi: Bölge, Mezopotamya uygarlıklarına ev sahipliği yaptığından, tarih boyunca birçok medeniyete tanıklık etti. Göbeklitepe, Harran, Urfa, Mardin gibi şehirler, binlerce yıllık tarihi yapıları ve kalıntılarıyla adeta açık hava müzeleridir. Medreseler ve Tarihi Evler: Mardin'in taş evleri, Hasankeyf'in tarihi dokusu, Diyarbakır surları gibi yapılar, İslam mimarisinin en güzel örneklerini sergilemektedir. Doğal güzellikleri ise Dağlar ve Yaylalar: Ağrı Dağı, Nemrut Dağı gibi önemli dağların yanı sıra, birçok yayla ve doğal park, doğa tutkunlarını cezbetmektedir. Kanyonlar ve Şelaleler: Fırat Nehri'nin yarattığı kanyonlar ve şelaleler, bölgenin doğal güzelliklerine önemli katkılar sağlamaktadır. Göller ve Barajlar: Van Gölü, Keban Barajı, Atatürk Barajı gibi büyük barajlar, çevrelerindeki doğal güzelliklerle birlikte önemli turizm merkezleridir. Bölgelerde gerçekleşen turizm türleri ise İnanç Turizmi: Bölgedeki birçok dini yapı, Hristiyan ve Müslüman turistlerin ilgisini çekmektedir. Kültür Turizmi: Tarihi ve kültürel zenginlikleri sayesinde kültür turizmi için büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Doğa Turizmi: Dağcılık, kayak, trekking, rafting gibi birçok doğa sporu için uygun alanlar mevcuttur. Bu anlamda öne çıkan Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, Kars Sarıkamış Kayak Merkezi yanı sıra Ağrı, Bingöl gibi pek çok kayak merkezleri turistlerin ilgisini çekmektedir. Gastronomi Turizmi: Bölgenin zengin mutfağı, özellikle yöresel lezzetler konusunda turistlere unutulmaz deneyimler sunmaktadır. Bununla birlikte Pazarcık ve Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6'lık Kahramanmaraş depremleri sonrası ağır hasar alan 11 ilimiz yaralarını sarmaya çalışıyor. En çok etkilenen Güneydoğu Anadolu bölgemiz de turizmdeki genel canlanmadan payını alıyor. Son güncellemelerini yaptığımız, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde yapımı devam eden ve yapılacak turizm yatırımlarını, projeler dosyamız olarak hazırladık.
2024 ve 2025 yıllarında, faaliyete geçirilecek toplam 47 yeni otel projesi bulunuyor
Son güncellemelerini yaptığımız Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri yeni otel projeleri araştırmasına göre, 2024 ve 2025 yıllarında faaliyete geçirilecek toplam 47 yeni otel projesi bulunuyor. Bu otellerin 14 adeti 5 yıldız; 24 adeti 4 yıldız, 8 adeti 3 yıldız, 1 adeti ise butik otel kategorisinde bulunuyor. Bu otellerle bölge turizmine 8 bin 773 yatak daha eklenmiş olacak.
2024 yılında açılan ve açılacak otel sayıları ölçüt alındığında, Mardin ilimiz 8 tesis ile ilk sırayı alıyor
2024 yılında açılan ve açılacak otel sayıları ölçüt alındığında, Mardin ilimiz 8 tesis ile ilk sırayı alıyor. Mardin’i 3’er otel ile Kars, Şanlıurfa ve Van illerimiz takip ediyor. Bu şehirleri ise 2 tesis ile Diyarbakır izliyor. Batman, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari ve Şırnak illerimiz ise 1’er otel ile son sırada yer alıyorlar. Yatak sayıları baz alındığında ise Mardin ilimiz bu sıralamada da 1.320 yatak ile birinciliği elinde bulunduruyor. Onu 470 yatak ile Şanlıurfa takip ediyor. Bu illerimizi sırasıyla; Kars 447 yatak, Diyarbakır 377 yatak, Gaziantep 324 yatak, Elazığ 284 yatak, Van 238 yatak, Batman 154 yatak, Hakkari 140 yatak, Şırnak 72 yatak ve Erzurum 48 yatak ile izliyor.
2025 yılı için otel ve yatak sayıları bakımından Van ilimiz 9 tesis ve 1.764 yatak ile her iki kategoride de birinci sıraya yerleşiyor
2025 yılında hizmete girecek otel sayıları bakımından Van ilimiz 9 tesis ile ilk sırada yer alıyor. Van ilimizi 4 otel ile Diyarbakır takip ediyor. Bu iki şehrimizi, Şanlıurfa 3 otel, Gaziantep ise 2 otel ile izliyor. Erzurum, Kars, Mardin ve Şırnak ise 1’er tesis ile son sıradaki yerlerini alıyorlar. Yatak sayıları ölçüt alındığında yine Van ilimiz 1.764 yatak ile birinci sıraya yerleşiyor. Bu şehrimizi 938 yatak ile Diyarbakır izliyor. Bu şehirlerimizi sırasıyla; Gaziantep 860 yatak, Şanlıurfa 747 yatak, Şırnak 180 yatak, Erzurum ve Kars 160’ar yatak ve Mardin 90 yatak ile takip ediyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde çeşitli nedenlerle durdurulan 6 otel yatırımı bulunuyor
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizde çeşitli nedenlerle durdurulan 6 otel yatırımı bulunuyor. Daha çok, inşaat maliyetlerin artması, kredi faizlerinin yüksekliği ve krediye ulaşılamaması, ekonomideki belirsizlikler, iç turizmin gerilemesi vb. nedenlerle askıya alınan otel projelerinin 5 adeti beş yıldızlı, 1 adet ise üç yıldızlı otel kategorinde olup, toplam yatak kapasitesi 1.600 adeti geçiyor.