Turizm Proje Dergisi olarak, Ağustos 2021’de son güncellemesini yaptığımız yeni otel yatırımları araştırmasına göre Ege Bölgesi’nde 36 yeni otel daha hizmete giriyor. Bölgeye toplamda 12 bin 224 ilave yatak sağlayacak bu tesislerin 6’sı yılın ilk yarısında kapılarını misafirlerine açtı. Yılın ikinci yarısında ise 9 otel daha hizmete giriyor. Böylece bu yıl 4 bin 408 ilave yatak hizmete girmiş bulunuyor. 2022 yılı ve sonrasında ise 7 bin 816 yatak kapasitesiyle 21 yeni otel projesi bölgeye kazandırılmış olacak.
Turizm sektörü, pandemi ile gelen ulusal ve uluslararası kısıtlamalar, yasaklar ve tüm bunların doğurduğu ekonomik şartlardan, etkisi yavaş yavaş azalsa da değişken bir seyir sergileyen salgından etkilenmeye devam ediyor. Son aylarda ülkemizde ve dünyada aşılamanın artması ise ileriye dönük umutların canlanmasına yol açıyor. Ülkemiz için bacasız sanayi olarak tabir ettiğimiz ve ekonomimizde çok önemli bir paya sahip olan turizm sektöründe yeni otel yatırımları, tüm bu gelişmelerden olumsuz etkilense de gerek yerli gerekse yabancı yatırımcılarının girişimleriyle devam ediyor. Turizm için bir cazibe merkezi olan ülkemizin en güzel bölgelerinden biri olan, Ege Bölgesi kendine özgü güzellikleriyle yatırımcıları çekiyor. Turizm Proje Dergisi olarak ağustos sayımızda İstanbul yeni otel yatırımları araştırmasına yer vermiştik. Eylül sayımızda ise Ege Bölgesi’nde açılacak yeni otel projeleriyle ilgili bilgileri sizlere aktarıyoruz.
Resort otel yatırımları Antalya’dan Ege’ye kayıyor
Edindiğimiz bilgiler ışığında bölgenin yatırımcıların ilgi odağı haline geldiğini, hatta resort otel yatırımlarının artık Antalya’dan Ege’ye doğru kaymaya başladığını söyleyebiliriz. Projelerin bölgeye kaymasında en büyük etken, Antalya’nın yatırım açısından belli bir doygunluğa ulaşması, yabancı ziyaretçilerin yanı sıra yerli turistin de daha çok Ege Bölgesine ilgi göstermeye başlamasıdır. Ağustos ayında son güncellemelerini yaptığımız araştırmaya göre, Ege Bölgesi’nde 2021 yılında 15, 2022 ve sonrasında 21, toplamda 36 yeni otelin daha yatırımı gerçekleştiriliyor. Bu otellerin 19’u 5 yıldızlı, 5’i 4 yıldızlı, 4’ü 3 yıldızlı, 8’i butik sınıfında olup toplam yatak kapasitesi 12 bin 224 adettir.
Bu yılın ikinci yarısında ise 9 tesis daha bölge yatırımlarında yerini alıyor
2021 yılının ilk yarısında 6 tesis, 2 bin 656 yatak hizmete girdi. Bu tesislerin 2’si 5 yıldız, 1’i 4 yıldız, 1’i 3 yıldız ve 2’si butik oteldir. Bu yılın ikinci yarısında ise 9 tesis daha bölge yatırımlarında yerini alıyor. Toplam yatak kapasitesi bin 752 olup, bu otellerin 5’i butik, 3’ü 5 ve 1’i 3 yıldız kategorisindedir.
2022 ve sonrasında Muğla, 9 tesis, 2 bin 838 yatak ile Ege yatırımlarında ilk sırayı alıyor
Ege Bölgesi’nde 2022 yılı ve sonrasında 21 otel, 7 bin 816 yatak daha devreye girecek. Bu otellerin 14 adeti 5 yıldız kategoriyle başı çekiyor. Diğer projelerin 4’ü 4 yıldız, 2’si 3 yıldız ve 1’i butik otel sınıfındadır. Bölgede, 2022 yılında yatırımlar bazında Muğla birinci sırayı alırken, İzmir ikinci sırada yer alıyor. İzmir’i sırasıyla Afyonkarahisar, Denizli ve Aydın izliyor. Muğla ilimiz 8’i 5 yıldız, 1’i 4 yıldız olmak üzere 9 tesis ve 2 bin 838 yatak ile Ege yatırımlarında ilk sırada, onu 3’ü 5 yıldız, 1’i 4 ve 1’i 3 yıldızlı olmak üzere 5 otel ile İzmir takip ediyor. Bu yatırımlarla İzmir’e bin 916 yatak daha eklenmiş olacak. Bu illerimizi 3 otel 2 bin 72 yatak ile Afyonkarahisar, 3 otel 712 yatak ile Denizli ve 1 otel 278 yatak ile Aydın takip ediyor.
Ege Bölgesi, yeni otel projeleri anlamında yakaladığı ivmeyi devam ettirecektir görüşü hakim
Ege Bölgesi, yeni otel projeleri ile dikkat çekerken, içinde bulunduğumuz koşullar gereği iptal edilen ve beklemeye alınan projeler de bulunmaktadır. Aşılama oranlarının yükselmesi ve ekonomik şartların iyileşmesi ile birlikte, yatırımlar bazında daha geniş çaplı bir artışın gerçekleşeceği de öngörülmektedir. Doğası ile turist çeken Ege Bölgesi, yeni otel projeleri anlamında yakaladığı ivmeyi devam ettirecektir görüşü hakim.