Yükleniyor

EY’in raporuna göre, turizmde dalgalı toparlanma 2023 yılına dek sürecek

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young) tarafından hazırlanan Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2021 raporuna göre; varyantların dünya genelinde kısıtlamaları yeniden gündeme getirmesiyle turizmde dalgalı toparlanma devam edecek. Turizmde pandemi öncesi seviyelere 2023 yılından önce ulaşılamayacağı öngörülüyor. Türkiye’nin turizm ve konaklama piyasasına ilişkin hazırladığı Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2021 raporuna göre; Haziran 2021 yılı itibarıyla uçuşların açılması, aşılamaların hız kazanması ve Temmuz 2021 itibarıyla da kısıtlamaların azaltılmasının etkisiyle turizm sektöründe toparlanma yaşanacağı öngörülüyordu. Ancak aynı dönemde ortaya çıkan delta varyantının hızla yayılması, ülkelerin kısıtlamaları yeniden uygulamaya almasını gündeme getirdi. Bu belirsizlik ortamında açıklanan ilk yarı verileri öngörülen toparlanmanın gerçekleşmediğine işaret ederken, özellikle uluslararası turizmin iyileşme sürecinde dalgalanmalar olması bekleniyor. İç turizmin ise daha hızlı bir toparlanmayla 2021’in ikinci yarısında önceki yıllara kıyasla büyüme kaydedeceği öngörüsü, beklenen canlanmanın gerçekleşmemesiyle belirsizliğini koruyor. Raporda; salgının gidişatına bağlı olarak turizm sektörünün 2019 ve öncesi seviyesindeki durumuna 2023 yılından önce gelemeyeceği öngörülüyor.


Pandemi ile birlikte 2020’de turist sayısı yüzde 69; turizm gelirleri ise yüzde 65 düştü

 Türkiye pandemi öncesinde, Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, 2019 yılında ziyaret eden turist sayısı bakımından dünya genelinde ilk 10 turizm destinasyonu arasında yer aldı. Pandeminin başlangıç yılı olan 2020’de Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı ise %69 düşüşle 15,8 milyona geriledi. Rapora göre, 2021 yılının ilk yarısında yaklaşık 6,6 milyon kişi Türkiye’yi ziyaret etti. 2020’de Türkiye’nin turizm geliri %65 düşüşle 12,1 milyar dolar oldu. 2021’in ilk yarısında 5,5 milyar dolar turizm geliri elde edildi.


 Yabancı yatırımcıların Türkiye ilgisi devam ediyor

 

 EY’nin raporuna göre Türkiye’nin 44 şehrinde 368 otele sahip 23 yabancı markalı otel zinciri bulunduğu belirtiliyor ve büyük otel gruplarının 2021 yılı ve sonrasında açmayı planladıkları 74 otel bulunduğu ve Türkiye’ye olan yabancı yatırımcı ilgisinin devam ettiği ifade ediliyor. Bununla birlikte turizm sektöründe finansal borçların yönetimi zorlaştığı ve finansal destek gerekebileceği de ifade ediliyor.

 

Kitle turizmi anlayışından alternatif turizm türlerine doğru değişen bir trend oluşuyor

 

EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Ticari Gayrimenkul İşlemleri Direktörü Gün Gökkaya, Ülkemizin daha önceki dönemlerde de yaşadığı zorluk ve ardından canlanma ve iyileşmeyi deneyimlemiş olmasıyla gelişen dayanıklılığı Türkiye için güçlü bir rekabet avantajı yaratıyor. Pandemi döneminde kalabalık ortamlardan uzaklaşma ve sosyal mesafe gerekliliği sebebiyle kişilerin tatil tercihlerinde bireysel olarak yapılabilecek etkinlikleri tercih etme eğilimi arttı. Her şey dâhil konseptli konaklama işletmeleri yerine kamp yapma, karavan kiralama, denize erişimi olan ev kiralama, tekne kiralama ve butik otellerden yana tercihler ön plana çıktı. Kitle turizmi anlayışından alternatif turizm türlerine doğru değişen bir trend oluşuyor. Daha az insan temasının mümkün olduğu doğa temelli turizmde artış eğilimi beklenirken, bu eğilim Türkiye için bir fırsat oluşturuyor. Ulaşımda ise Türkiye’de uçak yolculuğu yerine araç kiralamanın daha çok tercih edilme eğiliminde olduğunu gözlemliyoruz.” paylaşımda bulundu.

 

 

 

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.