Yükleniyor

Hitit, 2023’ün ikinci çeyreğinde satış gelirlerini 12,5 milyon dolara çıkardı

Havayolu ve seyahat teknolojileri alanında dünyanın lider isimlerinden Hitit (HTTBT), 2023 yılının ikinci çeyreğinde 12,5 milyon dolarlık net satış geliri elde etti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla satış gelirlerini yüzde 59 artıran Hitit’in FAVÖK marjı ise yüzde 41 olarak gerçekleşti.

 

Dünya genelinde 84 ülkenin sınır ve gümrük sistemleriyle veri alışverişinde bulunan Hitit’in Kalkış Kontrol Sistemi de 700’ün üzerinde havalimanında kullanılıyor. Geçtiğimiz yıl havayolu ve seyahat şirketlerinin Hitit altyapısı üzerinden gerçekleştirdiği satış hacmi 4,5 milyar doları bulmuştu.

 

Bu yıl Türk Hava Yolları’nın iştiraki olan Anadolu Jet’in yolcu rezervasyon sistemleri ihalesini kazanan Hitit, Türkiye içinde de büyümeye devam ediyor. Şirket, 2023 yılını yüzde 33-38 aralığında büyüme ve yüzde 43-48 aralığında FAVÖK marjı ile kapatmayı öngörüyor.

 

 

Havacılık ve seyahat teknolojileri alanında Türkiye’nin en büyük hizmet ihracatçısı olan Hitit (HTTBT), 2023 yılının ikinci çeyreğinde 12,5 milyon dolarlık satış geliri elde ettiğini açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladığı bilançoya göre, 2023 yılının ilk yarısında satış gelirlerini yüzde 59 oranında artıran Şirketin, SaaS gelirlerinin temelini oluşturan hizmet verdiği yolcu sayısı da yüzde 59 oranında arttı. 2023’ün ilk yarısında üç yeni partner kazanan şirketin FAVÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar) tutarı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %51 artarak 5,1m USD’ye ulaştı.

 

 Güçlü sermaye ve finansal yapı ile büyümeye devam

 

2023 ikinci çeyrek sonu itibarıyla Hitit’in nakit ve nakit benzerleri toplamının 16,6 milyon dolar olduğuna işaret eden Mali İşler ve Satınalmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sezer Tuğ Özmutlu aynı dönem için banka kredileri ve finansal kiralama yükümlülükleri hariç nakit tutarın 16,1 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Hitit’in güçlü sermaye ve finansal yapısı ile borçsuz bir şirket olarak büyümesini sürdürdüğünü belirten Özmutlu, şöyle devam etti:

 

 

“Bu dönemde geçen yılın aynı dönemine oranla, özkaynaklar 43,3 milyon dolardan 47,6 milyon dolara, satışlar yüzde 59 artış ile 7,9 milyon dolardan 12,5 milyon dolara, net kar yüzde 456 artış ile 0,5 milyon dolardan 2,7 milyon dolara, FAVÖK ise yüzde 51 artış ile 3,4 milyon dolardan 5,1 milyon dolara yükseldi. Gelirlerimizin yüzde 78’i döviz, yüzde 22’si TL bazında, yurt dışı / yurt içi porsiyonu ise sırasıyla yüzde 71 ve yüzde 29 olarak gerçekleşti. Bu da güçlü ihracatçı yapımızın bir göstergesidir. İthal girdi oranımızın düşük olması nedeniyle katma değeri yüksek ihracat yaptığımızı belirtmek isterim.”

 

2023 sonu için ileriye dönük beklentilerini de paylaşan Özmutlu: “2023 sonu itibariyle dolar bazında ciroda yüzde 33 ile 38 aralığında büyüme, FAVÖK’te yüzde 43 ile 48 aralığında marj ve net karda yüzde 25 ile 30 aralığında marj beklediklerini ifade etti. Özmutlu, yatırım / ciro oranının ise yüzde 30 ile 35 aralığında öngörüldüğünü” söyledi.

“Makroekonomik koşullara karşılık, sektörel gelişmelere paralel olarak, dönem sonu ciro büyüme beklentisinin üzerinde bir gerçekleşme yakaladık. Havacılık sektöründeki güçlü operasyonel seyrin bizim de faaliyet sonuçlarımıza olumlu etki yapmaya devam etmesini bekliyoruz.

Güçlü sermaye ve finansal yapımızın bir sonucu olarak; ürün ve hizmet yapımızın en güncel talep ve trendlere uyumlu olarak sürdürülmesi ilkemiz ve halka arz sırasındaki taahhütlerimiz doğrultusunda yatırım / ciro oranımız da güçlü seyrini sürdürmektedir. Referans verdiğimiz bütün değerler USD bazındadır.”

 

47 ülkeden 67 havayolu ve seyahat şirketinin tercihi

 

Şirketin, 2023 ikinci çeyrek itibarıyla hizmet verdiği ülke sayısının 47, partner sayısının ise 67’ye ulaştığını kaydeden Hitit’in Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nevra Onursal Karaağaç, “Bu yılın en önemli kazanımlarından biri, Türk Hava Yollları iştiraki olan AnadoluJet’in (yeni tescilli ismi ile AJet) yolcu rezervasyon sistemleri ihalesini kazanmamız oldu. Yolcu Hizmet Sistemi çözümleri başta olmak üzere Hitit’in yazılım çözümlerinin kullanımı için yapılan anlaşma oldu. Ülkemizin ulusal havayolu şirketi ile yaptığımız bu iş birliği bizi daha da ileriye taşıyacak. Türkiye’deki bu çok önemli kazanımımız yurt dışı başarılarımızla el ele gitti. Dönem içinde Kanada’dan bir havayolu kazanarak, Kuzey Amerika kıtasında önemli bir başarı elde ettik. Aynı şekilde Avrupa ve Afrika’da yeni havayolları ile anlaştık.

 

Dünya çapında yüksek bilinirliğe sahip ve ödüllü rezervasyon ve biletleme çözümlerimizin yanı sıra, kargo ve havayolu muhasebesi çözümlerimizi de bağımsız sattığımız anlaşmalara imza attık.”

 

Ar-Ge ve bulut mimarisine önemli yatırımlar

 

Partner sayısı ve buna bağlı olarak satışlardaki istikrarlı artışın üç noktada tetiklendiğine işaret eden Karaağaç, “2023’ün ikinci çeyreği itibarıyla 3,6 milyon dolarlık Ar-Ge ve 930 bin dolarlık lisans, donanım ve demirbaş yatırımı gerçekleştirdik. Ana yatırım alanlarımızın ilki, farklı pazarlara paralel olarak ürünlerin altyapı ve yazılımların geliştirilmesi oldu. Yatırımlarımızın yüzde 35’lik dilimini bu alana ayırdık. Bulut mimarisine geçiş için altyapı geliştirme ve iyileştirme bir diğer önemli yatırım alanımız oldu ve fonların yüzde 30’luk kısmını aldı. Yüzde 25’lik kısım ise, yeni iş birimlerinin geliştirilmesine ayrıldı. Bu da bizim en küçüğünden en büyüğüne tüm havayollarına uygun tek bir entegre çözüm geliştirmemizi sağladı.

 

 

 

 

Bulut tabanlı, modern ve esnek teknoloji altyapısıyla hizmetlerimizi dünya çapında ölçeklendirme fırsatı bulduk. Yatırımlarımızın maliyetleri azaltıcı ve gelirleri artırıcı etkileri 2023 üçüncü çeyrekten itibaren daha net görülecek” dedi.

 

Geleceğin havacılık teknolojilerine yön veriyoruz

 

Birden fazla bulut sistemi üzerinde senkronize olarak çalışmayı sağlayan “çoklu bulut” mimarisinin geliştirilmesi için farklı bulut sağlayıcılar ile görüşme ve pilot projelerin yürütüldüğünü vurgulayan Karaağaç, “En güncel IATA veri standartlarına ve Hitit’in kendi piyasa ve trend analizlerine göre şekillendirilmiş olan ve yakın-orta gelecekte küresel pazarda PSS’in yanında kritik tamamlayıcı bir rol üstlenmesi beklenen Teklif ve Sipariş Yönetim Sistemi çözümü için planlanan ilk aşama tamamlandı. Sonraki aşamalar için aralarında dünyanın en büyük 10 havayolundan şirketinin de yer aldığı 27 havayolu katılımcısından oluşan IATA’nın başkanlığındaki konsorsiyumundan da olumlu görüş alındı. Bu da havacılıkta gelecek trendlerini şekillendirmede Hitit’in ne kadar önemli bir rolü olacağını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

 

Depremzede çocuklara masa tenisi ile rehabilitasyon

 

Hitit’in sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında da bilgi veren Karaağaç sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Küresel bir teknoloji şirketi olarak yolumuza devam ederken topluma karşı olan sorumluluğumuzu da sürdürdük. Teknoloji sektöründe kadınları desteklemek için mentorluk sağlanmak, burs ve staj imkanları ile öğrencileri geleceğe hazırlamanın yanı sıra, spor alanında hayata geçirdiğimiz Uçan Raketler isimli sosyal sorumluluk projemizin programını deprem bölgesi için özelleştirdik. Depremden öncelikle etkilenen illerdeki konteyner kentlerde kalıcı masa tenisi alanları kurarak antrenörler eşliğinde deprezede çocuklara düzenli masa tenisi eğitimleri vermeye başladık. Spor yoluyla çocukların rehabilitasyon sürecine katkı sağlamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

 

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.