Kayak topluluğu, kış sporlarının "kasvetli geleceğiyle" ilgili harekete geçmek üzere Birleşmiş Milletler'le güçlerini birleştiriyor
Asya İklim Muhabiri Stuti Mishra’nın haberine göre Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS), küresel ısınmanın kış sporları üzerinde giderek artan etkisiyle başa çıkmak üzere Birleşmiş Milletler'den (BM) hava uzmanlarıyla bir araya geldi ve dünyanın dört bir yanındaki kayak merkezlerinin iklim krizi sebebiyle "varoluşsal bir tehditle" karşı karşıya olduğuna dair uyarı verdi.
FIS, geçen sezonda 26 Dünya Kupası yarışının olumsuz hava koşulları yüzünden iptal edildiğini söyleyerek kış sporlarının geleceğiyle ilgili alarma geçti.
Kuruluş artık çözüm bulmak amacıyla Dünya Meteoroloji Örgütü'yle (WMO) işbirliği yapıyor.
FIS Başkanı Johan Eliasch "Basitçe ifade etmek gerekirse iklim değişikliği, kayak ve snowboard için varoluşsal bir tehdit" dedi.
Eliasch "İklim krizinin FIS'ten hatta spordan çok daha ciddi olduğu açık, insanlık için gerçek bir yol ayrımı" dedi.
Bilimsel ve nesnel incelemelere dayanan, mümkün olan her türlü çabayı göstermezsek ihmalkar davranmış oluruz. Bunu yapmaya ve bu hedefin peşinden gitmeye çalışıyoruz, WMO'yla gelecek vaat eden ortaklığımızın da temelinde bu var.
Bu ortaklık, kayak merkezlerinin düzensiz kar yağışı ve daha sıcak kışlar sebebiyle giderek daha fazla güçlük çektiği, birçoğunun kayak alanlarını açık tutmak için yapay kar kullanmak zorunda kaldığı bir dönemde gerçekleşiyor.
Artan sıcaklıklar kar seviyelerinin yükselmesine, kayak sezonlarının kısalmasına ve bazı merkezlerin kayak alanlarını korumakta zorlanmasına yol açıyor.
WMO Başkanı Celeste Saulo "Bu durum, tatillerin sekteye uğramasından daha fazlasını ifade ediyor, dağ ekosistemlerini ve ekonomileri uzun vadede ciddi bir şekilde etkileyecek" dedi.
WMO, ilk kez uluslararası bir spor federasyonuyla işbirliği yapıyor.
Federasyon gelecek ay, ulusal kayak kuruluşlarını, mekan yöneticilerini ve etkinlik düzenleyicilerini, hızla değişen koşullara ayak uydurabilmek için stratejilerin konuşulacağı küresel bir buluşmada bir araya getirecek.
Kayak organizasyonu geçmişte, etkinlik iptalleri hakkında yaptığı açıklamada şöyle demişti:
Kış sporları ve turizm, iklim değişikliği sebebiyle kasvetli bir gelecekle karşı karşıya.
İsviçre, halihazırda Alp buzullarında 1850'den bu yana yaklaşık yüzde 60'lık bir hacim kaybı yaşayarak önemli bir derecede etkilendi.
Karın sabit kalabildiği sıfır derece seviyesi, son 50 yılda yaklaşık 250 metre yükseldi ve iklim değişikliğini kontrol altına alma çabaları yoğunlaştırılmazsa 2060'a kadar 400 ila 650 metre daha yükselebilir.
İsviçre'nin ulusal meteoroloji kuruluşu MeteoSwiss de 1970'ten beri kar yağışının 800 metrenin altındaki yüksekliklerde yarıya indiğini ve sıfır derece sıcaklıklarının artık her sene daha yüksek rakımlarda görüldüğünü bildirmişti.
Fransız ve Avusturyalı bilim insanlarının 2023'te yaptığı bir araştırmada, küresel sıcaklıklar 2 derece yükseldiği takdirde Avrupa'daki kayak merkezlerinin yarısından fazlasında kar seviyesinin yetersiz kalma "riskinin çok yüksek" olacağı belirtilmişti.- İndependent Türkçe