Yükleniyor

Misafir memnuniyetinin ilk kriterlerinden olan iyi bir uyku ve konforu üstün hizmet anlayışıyla karşılayan yatak sektörü firmalarımız, devletten yurt içi ve global sorunlar için ivedilikle çözüm bekliyor

Türkiye’de yatak ve uyku ürünleri sektöründe hizmet veren firmalar gerek kendi fabrikalarında uluslararası standartta ürettikleri ürünleriyle gerekse temsilciliklerini yaptıkları ünlü markaların ürünleriyle turizm sektörünün bu alandaki tüm ihtiyaçlarını üst segmentte karşılıyorlar.


Yatak sektörünü hem yurt içi hem de yurt dışında güçlü bir şekilde temsil eden firmalarımız, sektöre ürettikleri standart ürünlerin yanı sıra projeye özel ürünler ürettikleri gibi gerek kendi mimari ekipleri gerekse proje sahibi mimarlarla birlikte dekorasyon çözümleri hizmeti de veriyorlar. Turizmin, üretim faaliyetleri içerisinde çok önemli bir paya sahip ve önceliği olan bir pazar olduğunu belirten sektör profesyonelleri hem yerli turizm hem de global turizm hareketliliği bağlamında artan turizmin yeni yatırımlar demek olduğunu açıklıyorlar. Sektöre sundukları standart ve fonksiyonel yatak alternatifleri, kanguru ve katlanır yatak modelleri, baza ve başlık, ranza, yatak pedleri, yastık, yorgan, nevresim takımları gibi geniş ürün yelpazesiyle, otel projelerinde konforlu bir ayrıcalık sağlıyorlar. Çok fonksiyonlu ve içerisinde özel yay teknolojilerini barındıran ürünlerle beraber genel bir analiz ile otellerin konseptlerine uygun olacak şekilde yatak koleksiyonları hazırladıkları gibi sektöre özel sundukları ürün ve ürün grupları olduğunu, müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için özel projeler çalıştıklarını ve anahtar teslim projeler gerçekleştirdiklerini belirtiyorlar. Son teknolojileri ve trendleri yakından takip ederek, her ihtiyaca yönelik çözüm sunan ürünleri ürettiklerini ifade eden sektör temsilcileri, tüketicilerin konfor, sağlık ve uyku kalitesini arttırmayı hedefliyorlar. Özellikle yatak ürünlerindeki gelişime ve değişime dair doğal malzemeler ve teknolojik entegrelere dikkat çekiyorlar. Bu ürünlerin öne çıkanları olarak, Akıllı yataklar: Uyku takibi ve vücut sıcaklığına göre ısı ayarı yapan sistemler, Uyarlanabilir Yataklar: Basınç dengeleme hafızalı süngerler, jel tabakaları ve zomlu yay sistemleri ile ergonomik destek sistemleri, Organik ve Doğal Malzemeler: Yün, at kılı, Hindistan cevizi kabuğu, pamuk, bambu gibi sürdürülebilir sağlıklı seçeneklerden yapılan yataklar, Hybrid yatak sistemleri, Eurotop ve Pillowtop yatak modelleri gibi yatakları belirtiyorlar.

 

“Journal of Hospitality and Tourism Management raporuna göre; iyi bir uyku, misafir memnuniyetleri içerisinde en önemli beklentilerden biridir”


2017 yılında Cornell Hospitality Quarterly online otel yorumları analizinde, yatak konforunun, anketlerde en çok yer alan konu başlığı olduğunu, bunun gibi pek çok araştırmanın bulunduğunu, otel misafirleri açısından konaklamaları esnasında iyi uyumuş olmalarının, misafir memnuniyeti açısından en önemli kriterlerden biri olduğunu belirten sektör temsilcileri bu bağlamda otellere bazı tavsiyelerde bulunuyor. Otel sahipleri ve yöneticilerinin yatak seçerken kesinlikle sadece fiyat odaklı olmamalarını, çok fonksiyonlu ürünlere yönelmelerini, konfora odaklanmalarını, kaliteli ve destekleyici malzemeleri tercih etmelerini, anti-alerjik ve antibakteriyel kılıflar kullanmalarını, teknolojik özelliklerin uyku kalitesini arttırdığını göz önüne almalarını, estetik olarak, yatak ve örtülerin otelin dekorasyonuna uyum sağlamasına özen göstermelerini, dayanıklı ve kolay bakımlı ürünleri tercih etmelerini, misafir geri bildirimleri ve çevre dostu ürünleri dikkate almalarını ve çok önemli olarak işinde uzmanlaşmış bir markayla çalışmalarını öneriyorlar. Yatakların yenilenme sürelerinin otellerin faaliyet gösterdikleri ülkeler, bölgeler, kapasiteleri, doluluk oranları, zincir grup olup olmamaları gibi etmenlere göre değişkenlik gösterebildiğini açıklayan sektör profesyonelleri, sahil bölgelerinde faaliyet gösteren 5 yıldız statüsündeki otellerin yatak yenileme süreleri ortalama 4-5 yıl aralığında, iç kesimlerde bu sürelerin daha da fazla olduğunu açıklıyorlar. Renovasyona giren otellerin zaman zaman ekonomik olduğundan dolayı yatakların sadece dış kaplamasını değiştirdiğini ancak bunun uzun vadede hijyen, konfor ve müşteri memnuniyeti açısından doğru olmadığını vurguluyorlar.


Yatak ve yan sanayi sektöründe ham madde fiyat artışı, bunun ürün fiyatlarına yansıması, haksız rekabet koşulları, globalde rekabet şansımızın azalması gibi önem teşkil eden sorunlar çözüm bekliyor

Sektör temsilcileri yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini şu şekilde sıralıyorlar:

-En büyük sorunlardan biri, ham madde fiyatlarındaki artış ve buna bağlı olarak ürün maliyetlerinin yükselmesidir. Bu durum müşteriye de bizi de rahatsız eder duruma gelmiştir. Buna bir çözüm bulunmalı, anlamsız ham madde fiyat artışlarına izin verilmemelidir. Ham madde satışlarında denetimler sıkılaştırılmalıdır. Devletimizin de bu konuya çözüm getirmesi ivedilikle beklentimizdir.

- Türkiye için en büyük sorunlardan bir diğeri, sürekli artan servis sektörü maliyet girdileri nedeniyle stabilite ve uzun dönem program yapamamaktır. 

-Ülkemizde yatak sektöründe ciddi rekabet söz konusu. Rekabet ortamına, kayıt dışı üretim ve satış yapan, merdiven altı olarak tabir edilen firmalar da eklendiğinde rekabet artmakta. Alım yapan işletmelerin, ürün kullanım süreleri ve satış sonrasını da düşünerek kurumsal yapısı güçlü olan firmaları tercih etmeleri bu sorunun çözümünün ilk adımı olacaktır.

- Global anlamda üretici olarak bizim sorunumuz, her geçen sene ülke olarak rekabet şansımızın azalması, bunun karlılığımıza yansımasıdır. Türkiye artık ucuz üretim yapan ülke olma konumundan çıkmış durumda. Özellikle elimizde kalan son kozumuz, Euro zone a ve kısmen Kafkas coğrafyasına lojistik olarak avantajlı olmamızdır.

-Özellikle küresel ekonomideki dalgalanmalar, Avrupa’daki ekonomik belirsizlikler ve Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler ihracat pazarlarımızı da etkiliyor. Global anlamda sektörümüzün önünde bulunan en büyük sorun, çeşitli ülkelerin bazı özel vergi uygulamaları ve bundan doğan ek maliyetlerdir. Örnek verecek olur isek ABD' nin ülkemize uyguladığı anti damping' ten kaynaklı vergiler yapılan ihracatı bitirmektedir. Bunu aşabilmek adına hükümetimiz, ABD ile mevcut ilişkileri iyileştirerek, ülkemize özel avantajlar geliştirmeli ve biz sanayicilere kolaylıklar sağlanmalıdır.

2024 yılı için genelde turizmdeki canlılığa paralel olarak iyi bir süreç yaşadıklarını belirten sektör duayenleri, yılın kalan çeyreğinde de sürdürülebilir üretimi odaklarına alarak, dünyada sıkla gelişen yatak teknolojilerini ve rahatlık anlayışını ürünlerine entegre ederek, geniş ürün yelpazesi, nitelikli iş gücü ve kalifiye ekipleriyle daha çok turizm yatırım projeleri arasında yer almayı hedefliyorlar. 

Turizm Proje Dergisi Özel Haber

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.