Ülkemizde, hiçbir öngörü, analiz ve planlama gözetmeden yapılan ve hızla artan turistik tesis yatırımlarının sonradan ciddi hüsranlara yol açtığını görebiliyoruz.
Özellikle Anadolu’da özentiye dayanan marka arzusu, tesisin işleyişinin başlamasından kısa süre içinde hayal kırıklığına yol açan bir boyuta ulaşıyor.
Turizm yatırım planlaması, bir turistik tesis veya proje geliştirilirken izlenmesi gereken bir dizi önemli araştırmalar gerektiriyor.
1- Bölgesel Analizler
2- Rakip Analizleri
3- Finansal Analizler
4- Mimari ve Konsept Analizleri
5- Yatırım Analizleri / Sürdürülebilirlik
6- Pazara uygun Marka Analizleri
7- Satış/ Pazarlama / Tanıtım
8- Yönetim / İşletme Analizi
Tüm bu analizlerin, profesyoneller tarafından yapılması sonu elde edilecek veriler, doğru bir ürünü ortaya koyacaktır.
Marka başlı başına çözüm mü?
Otel yatırımlarında marka tek başına çözüm değildir. Marka, bir bölge veya tesisin tanıtılması algısında önemli rol oynar. Ancak başarılı bir turizm yatırımı için marka yönetimi sadece bir güçlü bir bileşendir.
Marka sürecinde en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında Rakip Analizleri, Potansiyel Müşterilerin tercihleri, Bölgesel analizler, Hizmet Kalitesinin yanı sıra günümüzde artan tesis sayısından dolayı en önemlisi yakarıdaki sonuçlardan elde edilen veriler ile yapılması gereken “Finansal Analiz “doğru yatırım, doğru planlama pozitif sonuç yaratacaktır.
Finansal Analiz raporlarının doğru sonuçlar göstermesi durumunda, en önemli konu olan “İşletme Yönetim Planlaması” en önemli planlamanın başında yer alıyor.
Çünkü; Dünyanın en güçlü markası dahi doğru ve profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmezse yatırım kısa bir sürede “Hüsrana” dönüşüp sizleri ekonomik açıdan zora sokar.
Ali Can AKSU
Turizoom Hotels Y.K Başkanı
TUROYD Kurucu Onursal Başkanı