Yükleniyor

Singapur 'dünyanın en güçlü pasaportları' sıralamasında birinci oldu

Singapur ilk sırada yer alsa da Avrupa'dan birçok ülkenin pasaportu etkileyici bir seyahat özgürlüğüne sahip.


Singapur 'dünyanın en güçlü pasaportları' sıralamasında birinci sıraya yükselerek İspanya'yı tahtından indirdi.

İspanya ikinci sıraya gerilemesine rağmen, ilk beşte dört Avrupa ülkesi bulunuyor.

VisaGuide.World'ün bu sıralaması, Henley Pasaport Endeksi ile birlikte seyahat endüstrisindeki en güvenilir listeler arasında yer alıyor.

Şirket dünya çapında 199 ülke ve bölgeyi değerlendirirken, sonuçlar, vizesiz erişime, e-Vizelere ve küresel hareketlilik gibi faktörlere dayanıyor.

Daha sonra 'Seyahat Önem Puanı' adı verilen bir sistem kullanılıyor. Fakat bunun sıralamaya etkisi paylaşılmıyor.

Bu sistemle, VisaGuide.World, Eylül 2024 itibarıyla Singapur pasaportunun dünyanın en güçlü pasaportu olduğunu öne sürdü; ülkenin puanı 100 üzerinden 91,2.

İkinci sırada 90,6 puanla İspanya, üçüncü sırada 90,5'le Fransa var. 90,3 puanla İtalya dördüncü sırada yer alırken, Macaristan, 90,2 ile beşinci basamakta bulunuyor.

Avrupa geneli için iyi haber şu: İlk 20'de yer alıp Avrupa Birliği'nde (AB) bulunmayan tek ülke, 15. sıradaki Japonya. Asya ülkesi geçen yılki yerini koruyor.

Almanya, Avusturya, Hollanda ve İsviçre gibi ülkeler de listenin ilk 10'unda yer aldı.

Sıralama nasıl yapılıyor?

VisaGuide.World'ün yılda dört kez yayınlanan pasaport sıralaması, pasaport sahiplerinin vizesiz erişebilecekleri rota sayısına odaklanıyor.

Genel kabul görmüş Henley de benzer bir yaklaşım benimsiyor ancak son çeyrekteki sıralaması henüz yayınlanmadı.

VisaGuide.World, her bir seyahat rotası için kendi puanlamasını yapıyor ve diğer faktörleri de dikkate alıyor.

Puanlama, her ülkenin bireysel pasaportlara uyguladığı giriş politikası türünü de hesaba katıyor. Yani vizesiz giriş, Elektronik Seyahat İzni (ETA), varışta vize, e-Vize, konsolosluk onaylı vizeler, pasaportla seyahat veya yasaklı giriş gibi durumları kapsıyor.

Bu durum, Schengen ülkelerinde uygulanan Giriş/Çıkış Sistemi (ETS) ile AB'ye üye olmayan bazı ülkelere yönelik ETIAS vize muafiyetinin tanınır olmasıyla beraber bir sonraki sıralamanın daha farklı görünebileceği anlamına geliyor. Ayrıca Birleşik Krallık da ETA'yı devreye alacak.

DSS adı verilen puanlama ayrıca ülkenin GSYH'si, küresel gücü ve turizmdeki rolüyle de doğrudan bağlantılı.

Ancak, tüm kriterlerin eşit şekilde değerlendirildiği söylenemez. Yüksek DSS'ye sahip bir ülkeye vizesiz erişim, düşük puanlı bir ülkeye girişten daha fazla puan kazandırıyor.

VisaGuide.World'ün her ülkenin DSS'sini belirtmemesi, sıralama sonucunu başka faktörlerin de etkileyebileceği anlamına geliyor.

İspanya neden ikinci sıraya geriledi?

VisaGuide.World’ün son sıralamasında, İspanyol pasaportuna sahip kişilerin vizesiz seyahat edebildiği ülke ve bölge sayısı 160’tı. Eylül ayındaki sonuçlarda bu sayı 107’ye geriledi.

Ancak bu düşüş tüm ülkeler için geçerli gibi görünüyor. Singapur pasaportu sahipleri daha önce 164 yeri vizesiz ziyaret edebilirken, bugün bu sayı sadece 160 ülke için geçerli.

Açıkça belirtilmese de, diplomatik bağlar, karşılıklı vize politikaları ve küresel olarak ülke ve bölgelerin siyasi ve ekonomik istikrarı gibi nedenlerle pasaport sıralaması değişebilir.

Bununla birlikte, İspanya ve ilk 20'deki diğer Avrupa ülkeleri, Singapur'un sahip olmadığı bir avantaja sahiptir. Bu ülkelerin pasaportuna sahip kişiler, Avrupa Birliği ve Schengen bölgesi sayesinde 30'dan fazla ülkeye pasaport kullanmadan seyahat edebiliyor.

Yani bu kişiler için sadece kimlik kartı ile seyahat etmek mümkün, bu da serbest dolaşımı kolaylaştırıyor.

Bu açıdan bakıldığında, belki de bu sıralamadaki birincilikten düşüş, pek çok İspanyol vatandaşını fazla üzmeyecektir.-euronews


Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.