Yükleniyor

TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “Konaklama vergileri meselesi, çok önemli bir sorun”

Dünyanın en büyük turizm fuarları arasında yer alan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT), 28’inci kez kapılarını açtı. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 5-7 Şubat 2025 tarihlerinde turizmin bileşenlerini bir araya getiren EMITT’in açılış töreninde konuştu.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dünyanın en büyük beş turizm fuarından biri olan ve bu yıl 28’inci kez düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nın (EMITT) İstanbul’da gerçekleştirilen açılış törenine katıldı.

Başkan İmamoğlu, açılış konuşmasına Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın faciası, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri ile Orta Doğu’da yaşananları hatırlatarak başladı. İmamoğlu, “Yangında ve depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza olan derin üzüntümüzü ve onlara dualarımızı ederken, bir yanıyla da Orta Doğu'daki bu savaşta ölen özellikle masum insanları, sivilleri, çocukları, kadınları ve gençleri de buradan anmayı ve dünyada hiçbir savaşın olmamasını dilemeyi isterim. Farkındaysanız, aslında üç felaketin üzerine konuşurken, -yangın, deprem ve savaş-aslında üçü de bizim ülkemizde çok yoğun mücadele verdiğimiz ve turizmle beraber, sadece gelir elde etmeyi değil, dünyaya bu güzel ülkeden, İstanbul ve diğer güzide şehirlerimizden çok köklü mesajlar verebileceğimizin de gerçeğinin altını çizmek gerekir. Bu yönüyle bu üç tehdidin bu sektörü, turizmi derinden etkileyeceğini ve etkilediğini hepimiz biliriz.” dedi.

“Geniş kapsamlı bir çalışma yapmak zorundayız”

Hep birlikte yapılması gereken hususlar olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, şöyle konuştu:

“Yangın meselesi, aslında özellikle turizm sektöründe denetleme, gözetleme, ruhsatlandırma gibi birçok hususun derin bir biçimde tartışılması gerektiği gerçeğini önümüze koymuştur. Bu manada bu meseleyi, sadece günün krizlerini ya da acılarımızı paylaşmayı ya da meseleyi bu çerçevede tutarak değil, sadece bu kapsamda günübirlik tedbirler alarak bir şekilde ‘şehirlerde acaba sıkıntıda mıyız’ diyerek, sadece bu alana fokuslanıp, mercek altına alınarak değil, turizm sektöründeki bu sorunu, daha geniş bir biçimde ele alarak, kurum ve kuruluşların nasıl hareket etmesi gerektiğini, sorunların, sorumlulukların nasıl paylaşılması gerektiğini bir kez daha ele almak ve bu yönüyle geniş kapsamlı bir çalışma yapmak zorundayız. Bu kapsamlı çalışmanın içerisinde, elbette ülkemizin merkezi idaresi, yerel yönetimi, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları önemli paydaşları.”

“Birçok konunun yerelleşmesi ve atılacak güçlü çalışma adımları şart”

İmamoğlu, “Bütün yetkilerin merkezde toplanarak, her hususun merkezi idare üzerinden yönetileceği anlayışı ve gayreti, dünyanın hiçbir yerinde sonuç vermediği gibi, ülkemizde de işi zorlaştırmaktadır.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Yani bir vücuda baktığınızda, omurgayı sağlam tutmanın, uzuvlarını zayıflatmış, yetkilerini azaltmış bir vücudun sağlıklı bir vücut olamayacağını, bunun demokrasiye de faydalı olamayacağını hepimiz biliriz. Bu manada yetki, sorumluluk, birçok konunun yerelleşmesi ve bu konuda atılacak güçlü çalışma adımlarının şart olduğunu hem Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı kimliğimle hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kimliğimle şehirlerimizin, büyükşehirlerin, illerin, ilçelerin bu konuda ciddi ihtiyaç duyduğunu söylemek isterim. Örneğin, çok basit bir örnekle bu başlığı toparlamak gerekirse, işte konaklama vergileri meselesi, çok önemli bir sorun. Bu konuda gereği gibi kullanmak üzere, yerel yönetimlere verilmesi gerekirken, tümüyle merkezi yönetimin üzerinde kalmasının, yerel yönetimlerin güçlenerek, misafir ettiği turistlere her alanda kültürde, sanatta, tarihte, şehrin iyileşmesinde, modernleşmesinde katkı sunacak bir kaynağın yerelde paylaşılmasının ne kadar değerli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bundan çekinmenin, bundan uzak durmanın kentin hakkını gasp etmek anlamına geldiğini düşünüyorum. Bu yönüyle adım atılmasının şart olduğunu ifade etmek isterim.”

İmamoğlu’ndan “Birlikte Çalışma” Vurgusu

Türkiye’nin deprem gerçeğine ayrı bir parantez açan İmamoğlu, konuşmasında bir kez da 6 Şubat depremlerini işaret etti. İmamoğlu, “Bir kez daha bu acıyı yaşamak istemeyen şehirlerimizin, ki depremle yüz yüze kalan şehirlerimizin büyük bir çoğunluğunun aynı zamanda güçlü birer turizm şehirleri olduğu gerçeğine hatırlatmak gerekirse, burada da bir eylem planının, kurumların ya da yöneticilerin birbirini suçladığı değil, birlikte çalışma kültürünü, birlikte konuşabilme kültürünü, bazı hususları siyasetin çok daha yukarısına koyarak, çıtayı orada tutarak, depremde iyileşmenin, güçlenmenin, kalkınmanın nasıl olabileceği konusunda masalarda bu işleri çözebilmenin şart olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Sorunları dayanışma içerisinde çözebiliriz”

Suriye’de Orta Doğu’da barışın sağlanmasında Türkiye’nin de rolünün önemli olacağına dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:

“İktidarından muhalefetine, yerel yönetimlerinden farklı kurum ve kuruluşlarına dayanışma içerisinde olmamız gerektiğinin şart olduğunu düşünüyorum. Meseleyi ‘Türkiye'den Suriye'ye bakış’ üzerinden ele almadığımı takdir edersiniz. Farklı rakamlarla, 5-6 milyon mültecinin ülkemizde yaşadığını, sığınmacının var olduğunu düşünürsek, böylesi bir barış ortamının aynı zamanda ülkemizde bizim için de büyük bir külfet, o insanlar için de büyük bir insani sorun olduğu temelde; bu dayanışmanın, böylesi bir var olmanın Orta Doğu'da, bu insanların huzurlu bir biçimde ülkelerine dönmelerini sağlayacağının da altını çizmek isterim. İşte bu ve buna benzer sorunları, dayanışma içerisinde çözebildiğimizde, kesinlikle ülkemizde bizim göz bebeğimiz olan, vitrinimize koyarak gururla anlattığımız, her anının keyifle bütün dünyaya ülkemizin servis edilmesinde çok değerli bir iş olan, sektör olan turizm sektörünün de belki de en birinci sıraya oturacak bir biçimde gelişmesini sağlayacak altlıklar olacağını bilmemiz gerekir.”

EMITT 2025 7 Şubat’ta sona erecek

EMITT 2025, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yollarının kurumsal sponsorluğunda, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) iş ortaklığında ve Türkiye İş Bankasının ana sponsorluğunda düzenleniyor. Turizmin geleceğine ışık tutmaya hazırlanan uluslararası turizm dünyasının buluşma noktası olan EMITT, 7 Şubat’a kadar devam edecek.


Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.