Türkiye’nin alanında ilk ve tek kuruluşu olarak, 33 yıllık tecrübesiyle, sektöründeki ticari hacmin yüzde 90’ını temsil eden TUSİD, sektörel bir dernek olmanın ötesinde, temsil ettiği iş kollarının vizyonunu belirleyen ticari bir gücü temsil etmekte. Sektörün Ocak – Haziran dönemi ihracatının 2,72 milyar USD olarak gerçekleştiğini belirten TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz ile Turizm Proje Dergisi olarak, derneğin bugünkü konumu, sorunları ve yılın ikinci yarısı hedefleri hakkında konuştuk
Endüstriyel mutfak, çamaşırhane ve servis ekipmanları alanlarında faaliyet gösteren, sektörünün ilk ve tek kuruluşu olan TUSİD’in kuruluşu, misyonu ve üye sayısı hakkında bilgi verir misiniz?
1991 yılında İstanbul’da kurulan TUSİD, endüstriyel mutfak, servis ekipmanları, tekstil, çamaşırhane ve servis ekipmanları alanlarında faaliyet gösteren firmaları bir araya getiren, sektörünün ilk ve tek derneğidir. Büyük bölümünü endüstriyel mutfak üreticilerinin oluşturduğu 360 üyesiyle TUSİD, sektöründeki ticari hacmin yüzde 90’ını temsil etmektedir. Türkiye’de endüstriyel mutfağın gelişiminde önemli roller üstlenen TUSİD, ülkemizin bu iş kolunda elde ettiği başarının mimarıdır. TUSİD, Avrupa’nın ikinci, dünyanın da sayılı fuarları arasında yer alan Hostech By TUSİD Fuarı’yla, sektörün gelişimine önemli katkılar sunarak, ülkemizi endüstriyel mutfak alanında dünyanın 3 ekol ülkesinden biri konumuna ulaştırma başarısını elde etmiştir. Sektörel dayanışmayı her zaman ön planda tutan TUSİD, 2 yılda bir düzenlediği “TUSİD Büyük Sektör Buluşması” adlı organizasyonla, sektördeki tüm üretici, satıcı ve tedarikçileri bir araya getirerek, sektörel sinerji yaratma konusunda önemli bir misyon üstlenmektedir. Bugüne kadar birçok başarıya imza atan TUSİD, sektörel bir dernek olmanın ötesine geçerek, temsil ettiği iş kollarının vizyonunu belirleyen ticari bir karargâh konumuna dönüşmüştür.
TUSİD olarak, sektörünüzün geliştirilmesi adına hangi etkinliklerde bulunuyorsunuz? Faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Sektörümüzün lokomotifi olarak nitelendirebileceğimiz Hostech By TUSİD fuarını organize etmenin yanında, ana pazarlarımız ve hedef pazarlarımızda yapılan fuarlara katılımı teşvik etmek için çok sayıda organizasyon gerçekleştiriyoruz. Hostech By TUSİD fuarında her sene dünyanın farklı ülkelerinden 1000’den fazla “hosted buyer”ı davet ederek sektörümüzdeki üreticilerle bir araya getiriyoruz. Fuar çalışmalarının yanında sektörümüzün üst birliği olan İDDMİB ile birlikte, çok sayıda URGE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) projelerine imza atıyoruz.
27- 31 Mayıs 2025 tarihinde yapılacak olan HOSTECH By TUSİD fuarı hakkında ne söylemek istersiniz?
Sektörel olarak Avrupa’nın en büyük ikinci, dünyanın da sayılı fuarları arasında yer alan HOSTECH By TUSİD Fuarı, 27-31 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul’da TÜYAP Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek. Yeni yerinde metrekare olarak yüzde 25 büyüme hedefiyle hazırlıklarına devam ettiğimiz fuarımız, katılımcı sayısının yanında bu yıl yerli ve yabancı ziyaretçi sayısıyla da rekor kırmaya hazırlanıyor. Fuar, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelecek sektör profesyonellerini bir araya getirerek, endüstriyel mutfak, çamaşırhane, servis ve ikram ekipmanları alanındaki en son yenilikleri ve teknolojileri sergileyecek. Aynı zamanda, sektördeki iş birliklerini güçlendirmek ve yeni iş fırsatları yaratmak amacıyla birçok etkinlik ve toplantıya ev sahipliği yapacak.
Turizm sektörü, endüstriyel mutfak, çamaşırhane ve servis ekipmanları alanlarında faaliyet gösteren firmalar bağlamında nasıl bir Pazar? Bu pazarın, sektörünüzde yarattığı iş hacmi nedir?
Başta oteller olmak üzere, turistik restoranlar, marinalar ve deniz araçları sektörümüz açısından; mutfağından, restoranlarına, çamaşırhanesinden kat hizmetlerine kadar birçok alanda iş hacmi oluşturmaktadır. Sektörümüzün gelişiminin, 1984 yılında başlayan birinci turizm hamlesiyle paralel geliştiğini söyleyebiliriz. Turizmin, sektörümüz açısından en önemli pazar olduğunu söyleyebiliriz.
Turizm sektörü ile sektörünüzün yaşadığı sorunlar ve varsa çözüm önerilerinizi öğrenebilir miyiz?
Sektörümüz, finansmana erişim, nitelikli insan kaynağı eksikliği gibi genel sorunların yanında, ana hammaddemiz olan paslanmaz çeliğin üzerindeki yüzde 12’lik verginin yükünü taşımaktadır. Sektörümüzün ihracatta rekabet gücünü kıran bu vergi oranı, katma değeri yüksek ürünler satarak ülkemize döviz kazandıran sektörümüzü zora sokmaktadır. Türkiye'de paslanmaz çeliği haddeleyen tek bir firma yüzünden uygulanan bu vergi, binlerce üreticimizi zor duruma düşürmektedir. Ayrıca geçtiğimiz haftalarda söz konusu firmanın başvurusunun kabulüyle anti-damping soruşturması açılmış olması, sektörümüzde hayal kırıklığına neden olmuştur. Soruşturmanın, ülkemize döviz kazandıran 42 bin şirket ve yarattığı 1 milyonluk istihdam düşünüldüğünde, sektörümüzün salahiyetine gölge düşürmeden sonuçlanacağına dair inancımız tamdır. Paslanmaz çelikteki mevcut vergi yükü nedeniyle uluslararası pazarlarda eksi yüzde 12’yle rekabete başlayan sektörümüz, bu handikaba rağmen yüksek katma değerli ürünlerle ülkemize döviz kazandırmayı başarmaktadır. Önümüzdeki engellerin kaldırılması halinde ihracatımızı en az iki katına çıkarabilecek azim ve kararlılık içindeyiz.
2024 yılı hedeflerinizi ve öngörülerinizi alabilir miyiz?
Sektörümüzün Ocak – Haziran dönemi ihracatı 2,72 milyar USD olarak gerçekleşti. Yılın ikinci yarısında ihracatımızı yüzde 10-15 oranında artırarak hedeflerimize ulaşmayı planlıyoruz.
Turizm Proje Dergisi