Yükleniyor

Yeni otel yatırımlarıyla İstanbul, cazibe merkezi olmaya devam ediyor

Turizm Proje Dergisi olarak, mayıs, haziran ve temmuz olmak üzere son üç aylık dilimde, güncellemelerini yaptığımız yeni otel yatırımları araştırmasından oluşturduğumuz özel çalışmaya göre 2021 yılında İstanbul’da 37 yeni otel hizmete giriyor. Sektöre toplamda 9 bin 289 ilave yatak sağlayacak bu tesislerin, 14’ü yılın ilk yarısında kapılarını misafirlerine açtı. Yılın ikinci yarısında ise 23 tesisin daha devreye girmesi bekleniyor.

 

Gerek pandemi gerekse ekonomik sıkıntılar ve tüm bunların yarattığı karamsarlığın her alanda olduğu gibi yatırımlar alanında da olumsuz yansımaları oldu. Her ne kadar yatırımcılar ürkek davranış sergilese de güçlü bir sektör olan turizmde, yeni otel projeleri devam etti. Türkiye genelinde açılacak yeni oteller araştırmamıza yer verdiğimiz Haziran sayımızdan sonra yatırımlar dosyamıza, İstanbul’da yeni otel projeleri ile devam ediyoruz. İstanbul özelinde yaptığımız son araştırmalara göre, büyük bir medipol olan şehrin, cazibesini korumaya devam ettiğini ve yeni otel yatırımlarında başı çektiğini görüyoruz. Özellikle uluslararası yabancı otel zincirlerinin ilgisinin yoğun bir şekilde sürdüğü gözlemlenirken, eğilimin, yerli otel yatırımcılarıyla franchising anlaşması yaparak önümüzdeki yıllarda da süreceği öngörülüyor. Yatırımlar bazında İstanbul’un başı çekmesinin elbette ki oldukça önemli yadsınamayacak nedenleri var. Yatırımcılar İstanbul diyor çünkü binlerce yıllık tarihiyle, birçok medeniyeti bünyesinde barındırmasıyla, kültür turizmini olduğu kadar, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlaması, kıtalararası geçiş sağlayan ticaret ve iş dünyasında merkez haline gelmiş stratejik konumuyla, eşsiz güzellikleriyle uluslararası bir medipol olan şehrin bu bağlamda bir alternatifi yok. İstanbul bazında, yeni otel yatırımları araştırmamızın son güncellemelerini yaptığımız çalışmalara göre; 2021 yılı içerisinde 37 otel 9 bin 289 yatak faaliyete başlıyor. Yüzde doksanı İstanbul’un Avrupa yakasında yer alan bu tesislerden 14’ ü yılın ilk yarısında hizmete girdi. Toplam yatak kapasitesi 2 bin 766 olan bu otellerin; 5 adeti 5 yıldızlı bin 554 yatak, 6 adeti 4 yıldızlı bin 46 yatak ve 3 adeti butik otel 166 yataktan oluşuyor. 23 tesisin ise yılın ikinci yarısında hizmete gireceği bilgisine ulaşıldı. Toplam yatak kapasitesi 6 bin 523 olan bu otellerin ise; 12 adeti 5 yıldızlı 4 bin 567 yatak, 7 adeti 4 yıldızlı bin 624 yatak, 3 adeti 3 yıldızlı 314 yatak ve 1 adeti butik otel 18 yataktan oluşuyor.

 

2022 ve sonrasında da 19 yeni otel ve 6 bin 324 yatak daha sektöre katılacak

İstanbul’daki otel projelerinin, pandemi çok olumsuz bir seyir izlemezse ve ekonominin gidişatına göre önümüzdeki periyotlarda da devam edeceği sektör profesyonelleri tarafından dile getiriliyor. Yaptığımız son araştırmaya göre, bilgisine ulaşabildiğimiz 19 yeni otel daha 2022 yılı ve sonrasında hizmete girecek. Toplam 6 bin 324 yatak kapasitesine sahip bu tesislerin; 15 adeti 5 yıldızlı 5 bin 632 yatak, 1 adeti 4 yıldızlı 400 yatak, 3 adeti 3 yıldızlı 292 yataktan oluşuyor.

Aşılamanın hız kazanması, turizm aktivitelerinde yaşanan yoğunluk sektörde umutları koruyor

Diğer pencerede, hayata geçirilecek bu projelerin yanı sıra beklemeye alınan ya da iptal edilen yatırımlar da söz konusu. Yatırımcıların, projelerini beklemeye almalarının en önemli nedeni olarak, bütün dünyayı etkisi altına alan, uğradığı mutasyonlarla gittikçe güçlenen, iki yıllık bir süreçte birçok sektörü ekonomik olarak derinden etkileyen pandemi görülüyor. Yaşanan ekonomik krizin, zincirleme etkisiyle döviz fiyatlarının yükselmesi, dolayısıyla yatırım mallarındaki yüksek maliyet artışı olarak yansımaları da diğer etkenler arasında yer alıyor. Pandemi ile savaş kapsamında, aşılamanın hız kazanması, yerli ve yabancı turistlerin son zamanlardaki yoğun turizm aktivitesi gibi olumlu gelişmeler ise sektörde geleceğe dair umutları koruyor. 

Turizm Proje Dergisi 2021 - Tüm Hakları Saklıdır.